De wat en hoe van een meta description

Meta description

Samenvatting

Een sterke meta description kan het verschil maken tussen een klik en een gemiste kans. Maar wat is een meta description precies en hoe schrijf je er een die scoort in Google? In deze blog leer je de do’s en don’ts voor een effectieve en aantrekkelijke meta description!

De meta description of metabeschrijving is een korte tekst van maximaal 155 tekens dat de inhoud van een pagina samenvat. Hij wordt weergegeven door zoekmachines bij de zoekresultaten wanneer de gezochte woordgroep binnen de beschrijving staat. Een goede meta description is dus heel belangrijk voor on-page SEO, zoals dat heet.

Wat je in deze blog kunt lezen

  • Wat is een meta description?
  • Waarom heb je een meta description nodig?
  • Elementen van een goede meta description
  • Meer tips om je website te optimaliseren met meta descriptions

Wat is een meta description?

De meta description is een soort tag die je kunt instellen voor een blog of pagina op je website. Je kunt erin beschrijven waar je pagina of blog over gaat. Vaak toont Google deze tag onder de titel van de pagina bij de zoekresultaten. Zo kan de zoeker in een oogopslag zien of jouw pagina datgene bevat wat hij of zij zoekt.

Zo ziet het eruit in Google:

Waarom heb je een meta description nodig?

Je wilt dat als iemand iets zoekt, dat ze dan naar jouw pagina gaan voor het antwoord. Dus dat ze op jouw link klikken. Een meta description helpt hier aanzienlijk bij.

Opvallend genoeg kijken de zoekmachines de meta description niet voor hun rangschikkingsalgoritme. Maar ze kijken wel naar click-through-rate (CTR) om te bepalen of een link relevant is. Dus als veel mensen op jouw link klikken, stijg je in de zoekresultaten. Door een goede meta description, en goede titel natuurlijk, haal je meer mensen over om te klikken en dus helpt het enorm om te kunnen stijgen op de ranglijst en naar die nummer 1 te gaan.

Zoals ik hierboven als schreef, Vaak toont Google je meta description bij het zoekresultaat, maar jammer genoeg niet altijd. Soms pakt het gewoon enkele zinnen vanuit je pagina. Het ligt aan het zoekwoord of de zoekwoorden waarop gezocht is. Desalniettemin is het zeker belangrijk deze tag niet te vergeten.

Elementen van een goede meta description

1. Gebruik maximaal 155 tekens

Er is geen echte perfecte lengte. Het gaat erom wart je wilt overbrengen. Houdt het echter altijd kort en krachtig. Meestal zijn de meta descriptions tussen de 120 en 155 tekens.

2. Zet je focus zoekwoord erin

Als een gebruikt zoekwoord in je meta description staat zal google eerder je meta description daadwerkelijk laten zien en meteen het zoekwoord onderstrepen Dit helpt natuurlijk enorm om mensen te laten klikken op je link. Google benadrukt ook zelfs synoniemen dus zelfs als het zoekwoord anders is kan een synoniem in jouw resultaat naar voren komen.

3. Zorg ervoor dat de meta description weergeeft wat er echt op de pagina staat

Misleid je bezoekers niet. Google zal er achter komen en ze zullen je ervoor straffen. Daarnaast heb je er natuurlijk niets aan als mensen klikken en vervolgens meteen weer weggaan omdat het niet is wat ze zoeken. (Dit verhoogt je bounce rate, wat slecht is voor je google ranking) Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat dit geen klanten op gaat leveren. Dus wees eerlijk over wat er op je pagina staat in je meta description.

4. Maak het uniek

Gebruik geen enkele meta description 2 keer. Google weet dan niet welke pagina hij moet tonen als resultaat en dit belemmerd Google. Weet je niet wat je moet schrijven laat het dan leeg. Google zal dan tekst uit de pagina gebruiken. Dan heb je echter minder controle over wat de zoeker te zien krijgt en kan je dus minder goede deze persoon verleiden om op jouw link te klikken. Zelf een unieke meta description maken is de beste optie.

5. Gebruik actieve taal

De meta description is de uitnodiging voor je pagina. Denk dus na over de zoeker en hun reden om jouw pagina te bezoeken. Maak je beschrijving boeiend, makkelijk te begrijpen en actief. Laat duidelijk zien wat ze kunnen verwachten op je pagina.

6. Voeg een call-to-action toe

Naast actieve taal is het goed om, als het mogelijk is, een call-2-action toe te voegen. Dat kan al met ‘Lees meer’, ‘Vind uit hoe’, ‘Kom meer te weten’ of ‘probeer gratis’ De meta description is je uitnodiging en dus je verkooptekst. Nu is het echter geen product wat je wilt verkopen, maar is het je pagina waar je naar linkt.

Meer tips om je website te optimaliseren met meta descriptions

Heb je een WordPress site? Gebruik Yoast SEO Plugin. Dit is de makkelijkste manier om er zeker van te zijn dat je meta description lange genoeg is en je hoofd zoekwoord bevat.

Gebruik je een website bouwer zoals Funnelpages. Vul dan altijd het meta description veld in. Funnelpages checkt de lengte van je meta description. Wordt het lijntje groen, dan heb je de goede lengte. (let op dat de lengte in Funnelpages langer is dan die ik hierboven heb gezet. Ikzelf hou max drie regels aan. Dan is het lijntje nog oranje.) Laat het lijntje nooit rood worden. Dan is hij zeker te lang.

Wil je nu alle meta descriptions op je pagina aanpassen maak dan een prio lijst van je pagina’s en start met de meest belangrijke. Dus je home en je meest populaire pagina’s. Zoals eerder gezegd Google pakt altijd tekst uit de pagina zelf als dat relevant is. Dus de tekst onder de titel in de zoekresultaten zal nooit leeg zijn. Om je meest populaire pagina’s te vinden kan je Google Search console gebruiken. (Voor WordPress site zit er in Yoast SEO een bulk-editor functie om Meta descriptions aan te passen.)

Gebruik ook eens icons om nog meer op te vallen. Via een site als https://emojipedia.org/ kan je makkelijk icons en emoji’s vinden en deze toevoegen.

Tot slot

Heb jij de perfecte meta description al of is dit allemaal nog abracadabra voor je? Ik help je graag in de wirwar van termen en tools. Neem gewoon contact met me op.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ChatGPT Logo

Hoe ChatGPT te gebruiken voor brainstormen: Tips en Tricks

Wil je sneller en effectiever brainstormen? ChatGPT kan je helpen bij het genereren van ideeën en het overwinnen van creatieve blokkades. In dit blog ontdek je hoe je de AI optimaal inzet met de juiste prompts, formats en creatieve technieken. Leer hoe je ChatGPT laat werken als een virtuele sparringpartner en hoe je jouw creatieve workflow naar een hoger niveau tilt!

Lees verder »
Graphic Design Tools

De 5 beste digitale tools voor website- en social media-graphics

Wil je moeiteloos professionele graphics maken voor je website en social media? In deze blog ontdek je de 5 beste digitale tools die je helpen om visueel aantrekkelijke content te creëren—zonder dat je een designexpert hoeft te zijn. Perfect voor ondernemers, marketeers en content creators die indruk willen maken met sterke visuals!

Lees verder »