De 3 grootste fouten die coaches maken met hun weggever

grootste fouten coaches

Samenvatting

Veel coaches bieden een gratis weggever aan, maar krijgen weinig leads of klanten. Hoe komt dat? In deze blog ontdek je de drie grootste fouten die coaches maken met hun weggever—en hoe je ervoor zorgt dat jouw gratis aanbod wél werkt en klanten aantrekt!

Wat zijn de grootste fouten die ik zie wanneer mensen hun lijst proberen op te bouwen en gekwalificeerde leads aan willen trekken die ze kunnen omzetten in klanten?

Hoe doen de meeste coaches en ondernemers dat? Juist via een weggever. En dat is naar mening ook een hele goede manier. Gratis iets weggeven, zodat zij hun prospect leren kennen en een relatie met hen aan kunnen gaan, zodat zij (later) klant van hem/haar willen worden. Je begint met een cadeau in ruil voor een e-mailadres. 

Er zijn echter 3 grote fouten die worden gemaakt als het gaat om je weggever, leadmagnet, freebie of hoe je het ook wilt noemen. Uiteraard gaan we ook in op hoe je het kunt vermijden. Daar ga ik het in deze blog over hebben.

Weggever fout nummer 1

De weggever is van lage kwaliteit en is meer een sales pitch dan iets anders. Het is gemaakt om dat e-mail adres te krijgen en meer niet. Dit laat alleen maar zien dat je denkt dat je klanten dom zijn. En wat krijg je voor klanten als je ervan uitgaat dat ze dom zijn? …

Het is beter om je klanten te zien als slim en dat ze niet zullen trappen in lokaas en gimmicks. Maar dat je echt laat zien dat je kwaliteit levert. Je wilt niet dat mensen je gratis weggever aanvragen om het vervolgens weer in de prullenbak te laten belanden. 

Doordat dit vaak gebeurt zijn de mensen sowieso al sceptischer geworden op gratis weggevers en sta je in sommige branches al met 1-0 achter me je weggever. Je zult het dus anders moeten doen als de rest. 

Denk na over je weggever als iets wat je op de markt zou kunnen brengen waar mensen ook echt voor zouden willen betalen Wat is iets wat je zou kunnen leren, creëren of aanbieden waar je een prijskaartje aan zou kunnen hangen? Het doel hier is dat je gratis spullen beter zijn dan de betaalde spullen van je grootste concurrenten. 

Wat zou je kunnen bedenken voor jouw onderneming? Schrijf minimaal 5 specifieke dingen op die je mensen zou kunnen leren en die je dus zou kunnen weggeven waar mensen voor zouden willen betalen? Kies dan je beste 2 of drie en lees dan verder.

Weggever fout nummer 2

De weggever creert niet het verlangen naar je hoofdaanbod. Het hebben van een lijst is 1 ding, maar een lijst hebben van mensen die 1, 2, 3, 5, 10 stappen dichter bij aankoop van je programma zijn, is veel beter. Sterker nog, als je het mij zou vragen, heb ik liever 10 mensen die precies passen en vraag en verlangen hebben naar mijn aanbod, dan 1000 mensen die niet passen en niet willen wat ik heb. 

Je begint dus met het einde in gedachten. Wat er op neer komt dat je altijd begint bij je hoofd aanbod. Doe je dat niet dan eindig je met een hele hoop mensen op je lijst die niet van je willen kopen en waar je dus niets aan hebt. 

Als je geen vraag naar je aanbod creert, mensen niet dichter bij een ‘ja’ brengt, waarom doe je het dan?

Dit is de fout waardoor mensen vaak zeggen: “Een mailinglijst werkt niet. Mensen kopen niets als ik naar ze mail.”

Kijk nu eens naar de 5 weggerver ideeen uit de vorige fout en kijk welke aansluiten op je hoofdaanbod. Sluit het erop aan of leid het ze juist af?

Als je mensen leert hoe ze Youtube video’s moeten maken is een weggever over hoe je een goede weggerver maakt niet passend. Ook al heb je de kennis wel. Hoe je je eerste Youtube video maakt zou veel beter zijn. 

Wat is het resultaat van je aanbod, Wat zijn de externe en interne resultaten? Pas als je je aanbod heel duidelijk hebt en de resultaten die het geeft, ga je kijken welke weggever erbij past waardoor je aanbod een no brainer wordt. 

Daarna kijk je naar het resultaat van je weggever en dit wordt de basis van je marketing copy. 

Wanneer je je betaalde aanbod hebt en effectief kunt communiceren, loopt dit gewoon over naar je gratis spullen.

Opdracht is nu dus om je aanbod duidelijk te hebben als dat niet het geval is. En als je hem wel duidelijk hebt om de juiste weggever er bij te bedenken.

Weggever fout nummer 3

De derde grote fout die mensen maken met hun weggever is dat ze hem eerst maken. Wat ik hiermee bedoe is dat ze hem maken voordat ze weten of mensen wel geinteresseerd zijn in hun weggever.

Je hebt nu een aantal ideeen voor weggevers vanuit de eerste 2 fouten en nu zijn er mensen die hun laptop open klappen en een 100 pagina tellende pdf gaan maken. Spenderen weken om hun ultieme weggever te maken en als het dan klaar is, dan willen mensen het niet. 

Wat je dus eerst moet doen is erachter komen of mensen je weggever wel willen hebben voordat je hem maakt. Start met de marketing en dan maak je pas de content. Wat je dus gaat doen is je doelgroep vragen. Dit kan zo simpel zijn als een post in verschillende facebook groepen waar je doelgroep uithangt en vragen of ze … interessant zouden vinden. Op de puntjes staat dan de beoogde titel van je weggever. Je zou zelfs een soort poll kunnen maken en vragen wat het het meest aansrpeekt en dan een aantal verschillende titels en mogelijkheden aangeven.

Zo weet je dat wat je maakt oook echt iets is wat ze willen hebben. Daarnaast ou je kunnen aanbieden aan de mensen die hebben gereageerd om je weggever aan hen te sturen zodra het af is. Heb je meteen mensen om op je e-maillijst te zetten.

Tot slot

De grootste fouten die mensen maken met hun weggever zijn dus iets weggeven van lage kwaliteit, De weggever sluit niet aan op je betaalde aanbod en je maakt je weggever voordat je weet of mensen wel geintersseerd zijn. Ik hoop dat je deze fouten in de toekomst zult vermijden en mocht je willen weten hoe je dan vervolgens je weggever maakt en hoe je ervoor zorgt dat deze op de automatische piloot bij mensen terechtkomt, schroom dan niet om even contact met me op te nemen. Ik help je graag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ChatGPT Logo

Hoe ChatGPT te gebruiken voor brainstormen: Tips en Tricks

Wil je sneller en effectiever brainstormen? ChatGPT kan je helpen bij het genereren van ideeën en het overwinnen van creatieve blokkades. In dit blog ontdek je hoe je de AI optimaal inzet met de juiste prompts, formats en creatieve technieken. Leer hoe je ChatGPT laat werken als een virtuele sparringpartner en hoe je jouw creatieve workflow naar een hoger niveau tilt!

Lees verder »
Graphic Design Tools

De 5 beste digitale tools voor website- en social media-graphics

Wil je moeiteloos professionele graphics maken voor je website en social media? In deze blog ontdek je de 5 beste digitale tools die je helpen om visueel aantrekkelijke content te creëren—zonder dat je een designexpert hoeft te zijn. Perfect voor ondernemers, marketeers en content creators die indruk willen maken met sterke visuals!

Lees verder »